Duplázd meg az olvasási sebességed 10 perc alatt!

gyorsolvasás
SpeddReading-1445-speed_readingA mai cikket Tim Ferris a 4 órás munkahét bestseller szerzője ihlette!
Ő a hatékonyság egyik nagykövete az USA-ban. Több sikeres projektje mellett például; 6 hónap felkészüléssel megnyerte a Kínai nemzeti kickbox bajnokságot. Olyan eszközöket használ és fejleszt ki, amik az eredményekhez képest a legkevesebb idő, pénz és energia befektetést igénylik. Íme tőle a gyorsolvasás 4 tippje, amikkel 10 perc alatt legalább 200%-kal megnövelheted az olvasási sebességedet a szövegértés romlása nélkül! 

  1. Két perc: Egy toll vagy az ujjad segítségével kövesd a sorokat alulról, miközben a lehető legnagyobb sebességgel olvasol! Az olvasás ugráló pillanatfelvételek (ezeket gyors fókuszváltásnak nevezik) sorozata, és a vizuális iránymutató használata megakadályozza a hátramozdulást.
  1. Három perc: Minden sort az elejétől számított harmadik szóra fókuszálva kezdj, és a végétől számított harmadik szóra fókuszálva fejezz be! Ezzel a perifériás látásodat is felhasználod, amit másként a margókra pocsékolsz. A következő sorban például akkor is “elolvasod” az egész mondatot, ha a kiemelt szavak jelentik a fókuszod kezdő- és végpontját, csak éppen kevesebb szemmozgással:
    “Egyszer volt, hol nem volt, egy információfüggő úgy döntött, hogy elvonóra megy.”
    Amint a feladat egyre könnyebbé válik, haladj mindkét oldalról egyre beljebb és beljebb!
  1. Két perc: Mihelyt kényelmesen képes vagy mindkét oldalról három-négy szóval “behúzni” a fókuszt, próbálj meg csak két “pillanatfelvételt készíteni” — ezt fixálásnak is nevezik — soronként, mégpedig az első és az utolsó behúzott szón!
  1. Három perc: Gyakorold az olvasást öt oldalon keresztül a helyes technikával (a fenti három módszerrel) úgy, hogy a sebességed a szövegértéshez túl gyors legyen, majd térj vissza a kényelmes olvasósebességedhez! Ezzel fokozod a felfogóképességedet, és újraszabályozod a sebességhatárodat — pontosan úgy, ahogyan normál esetben a 80 km/h is gyorsnak tűnik, ha viszont a gyorsforgalmi út 110 km/h-járól veszed vissza a sebességet, akkor csigatempónak érzed.

gyorsolvasásEgy adott könyvben a szavakban mért percenkénti olvasósebességed (szó/perc) — és így a fejlődésed — kiszámításához add össze a tíz sorban található szavak számát, majd ezt az értéket oszd el tízzel, hogy megkapd a szavak átlagos soronkénti számát. Ezt szorozd meg az egy oldalon található sorok számával, és így megkapod a szavak átlagos oldalankénti számát. Innentől egyszerű a dolog. Ha kezdetben 1,25 oldalt olvastál el egy perc alatt, és egy oldal átlagosan 330 szóból állt, az percenként 412,5 szavas olvasósebességet jelentett. Ha a tréning után 3,5 oldalt olvasol el, az percenként 1155 szavas olvasósebességnek felel meg, és ezzel beletartozol a világ leggyorsabb olvasóinak felső 1%-ába. Gratula!

 

Mielőtt lángra lobban a kezedben a könyv segíts már annyival plíz,
hogy nyomsz egy like-ot erre a bejegyzésre!

(induló vállalkozás vagyunk és egy verseny része, hogy like-okat gyűjtünk)

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>